Άνθρωποι του Παλαικύθρου – Νύφες και Γαμπροί μιας άλλης εποχής…

Ο Κωνσταντίνος και η Μαρίτσα του Γιώργου Κωνσταντίνου (υιού τους)

Ο Κωνσταντίνος, γέννημα και θρέμμα του Παλαικύθρου , ήταν το πρώτο παι­δί του Αχιλλέα (Αχιλλή) Καστελλάνου, του επονομαζόμενου Ττουμανή, και της Μαρίτσας Κωνσταντή Ψύλλου. Το πατρικό του σπίτι ήταν ακριβώς δίπλα από την εκκλησία του χωριού. Η πολυ­μελής οικογένεια Ττουμανή (8 παιδιά) ήταν πάμπτωχη. Έτσι ο Κωνστάντινος βγήκε νωρίς στη βιοπάλη.

Του κάνανε προξενιό με τη Μαρίτσα του Αντρία Σκούρου και της Μυρο­φόρας Καρσερίδη, από το γειτονικό χωριό Βώνη. Πότε ακριβώς έγιναν οι αρραβώνες και πότε ο γάμος δεν μας είναι γνωστό. Υπολογίζεται ότι ο γάμος έγινε τον Ιούλιο του 1935. Όπως θυμό­ταν η Χριστίνα, η μεγαλύτερη από τις αδελφές του, η ιερολόγηση του γάμου έγινε στη Βώνη. Μετά την τέλεση του γάμου, το αντρόγυνο οδηγήθηκε με κάρα και ζώα στο Παλαίκυθρο, όπου ακολούθησε το γαμήλιο γλέντι. Το νέο αντρόγυνο εγκαταστάθηκε στο σπίτι τους, που έκτισαν κατά τη διάρκεια της μνηστείας, κολλητό στο πατρικό σπίτι του Κωνσταντίνου.

Η έγγαμη ζωή των νεόνυμφων ξεκίνη­σε μέσα στη φτώχεια. Η Μαρίτσα ήταν και αυτή φτωχή. Θυμόταν πως την Τρί­τη του γάμου ο Κωνσταντίνος της ζή­τησε να ανοίξει το κρεβάτι του γάμου, για να του δώσει λίγα γρόσια από το πλούμισμα του κρεβατιού, για να πάει στο καφενείο.

Ο Κωνσταντίνος και η Μαρίτσα έζησαν στο Παλαίκυθρο από το 1935 μέχρι το 1974, οπότε ξεριζώθηκαν από τον Αττί­λα. Ευτύχησαν να κάνουν 6 παιδιά και αρκετά εγγόνια.

Η Μαρίτσα μη μπορώντας να αντέξει το κτύπημα της προσφυγιάς έφυγε στα 71 της, στις 23 Ιανουαρίου 1981.

Ο Κωνσταντίνος έζησε μέχρι τα 81 του και έφυγε για το αιώνιο ταξίδι στις 17 Φεβρουαρίου 1995.

Αιωνία τους η μνήμη!

Ο Κωνσταντίνος και η Μαρίτσα